Krukkeladen i Århus Stifttidende

Krukkeladen-Birgitte-Stendys
Birgitte Stendys foran en af de store krukker, som tiltrækker kunder langvejs fra. I baggrunden ses nogle af de italienske outdoormøbler, som man nu også kan købe i Krukkeladen. Foto: Morten Pape

Prima Italia: Krukker fra Toscana lokker folk til Assedrup

Artikel fra Århus Stifttidende 26 mar. 2021 kl. 13:02 | Carina Mayner Petersen cm@hsfo.dk

Assedrup: Det var ønsket om højere til himlen, mere frisk luft og en smuk udsigt, der for fem år siden fik ægteparret Niels og Birgitte Stendys til at flytte fra et parcelhuskvarter i Højbjerg til en firelænget landejendom i Assedrup. Med i købet har de siden fået en helt ny interesse: italienske terracotta-krukker, som de sælger fra gårdbutikken Krukkeladen på Assedrupvej 7.

Der er krukker overalt i ejendommen på Assedrupvej 7. Foto: Morten Pape

De smukke krukker, som fylder et par længer og masser af udendørsarealer, kan af selv en novice udi havekrukkeri bedst beskrives ved, at man her får en fornemmelse af at være landet i Ferrari-land, hvad angår havekrukker.

Nu også havemøbler

Hos Krukkeladen finder man et alsidigt udvalg af terracotta-krukker i både den klassiske terracottafarve og i gråbrune nuancer. Alt er fremstillet i Toscana ved to familiedrevne producenter. Krukkerne koster fra 100-10.000 kroner.

Ud over lerkrukker sælger Niels og Birgitte Stendys også plantekummer og krukker i zink. Som noget helt nyt har de i år også et bredt udvalg af outdoormøbler fra den italienske møbelproducent EMU.

Gårdbutikken åbner for sæsonen lørdag 27. marts og holder også åben søndag 28. marts og skærtorsdag 1. april, alle dage klokken 10-16. Lørdag 3. april er der åben klokken 10-14.

Herefter er åben på fredage klokken 16-18 og lørdage klokken 10-14.

Her finder man både krukker i den klassiske røde terracotta-farve og mange i de populære gråbrune nuancer, som måske matcher nutidens ofte hvide og kubistiske byggeri. Begge typer er dog produceret af samme naturler. Bemærkelsesværdigt er det også, at mange af produkterne er så store, at Niels og Birgitte Stendys må prise sig lykkelige over, at de har god plads på gården.

Overtog aftale

Det var da også de mange nyerhvervede kvadratmeter, som i 2019 fik Birgitte og Niels Stendys til at åbne Krukkeladen.

Familien Stendys har travlt med at forberede åbningen af den nye sæson i Krukkeladen. Foto: Morten Pape

Efter en gennemgribende renovering af ejendommen stod de med en masse ubrugt lagerplads, som skreg efter at blive anvendt. Da parret, der begge er midt i halvtredserne, arbejder på fuld tid som henholdsvis projektkoordinator og direktør i en møbelvirksomhed, skulle de samtidig tage sig i agt for ikke at gå i gang med et projekt, som ville kræve for meget tid.

Vi vidste det ikke på forhånd - men jo mere man lærer om fremstilling af terracotta, desto mere fascineret bliver vi af vores egne varer.

Niels Stendys

– Svaret fandt vi, da gamle venner sagde, at de de savnede at shoppe krukker hos Ellen Noe Nygaard og Jørn Sørensen i Åbyhøj. Her havde de igennem16 år købt de flotteste produkter direkte importeret fra Toscana. Og nu var butikken lukket,  fortæller Birgitte Stendys, der sammen med ægtemanden fik arrangeret, at de kunne overtage forhandlingen af krukker fra to producenter i Toscana.

En hyggetur

Den første sæson i Krukkeladen gik i følge parret i Assedrup primært med at modtage besøg af gamle kunder fra Åbyhøj-butikken. Siden er det kun gået fremad, og når butikken åbner lørdag 27. marts, står der 20 tons terracotta og venter på at komme hjem i folks haver.

Ikke alt er stort i butikken. Man kan også få små potter, som matcher forårets blomster fint. Foto: Morten Pape

– Dybest set ved vi ikke, om 2020 gik så godt, fordi mange gik amok i haven på grund af corona. Forhåbentlig har det også betydet noget, at vi her på gården forsøger at give folk en totaloplevelse, hvor de kan se vores produkter i hyggelige omgivelser og på den måde blive inspireret. For eksempel sætter vi planter i en del af vores udstilling – for at vise mulighederne, siger Niels Stendys og viser rundt på gården, hvor primært de store krukker tiltrækker opmærksomhed.

– Ja, Krukkeladen er hobbybetonet, og vi holder kun åben på fredage, lørdage og på visse helligdage. Men helt ærligt: Vi vidste det ikke på forhånd – men jo mere man lærer om fremstilling af terracotta, desto mere fascineret bliver vi af vores egne varer, som ifølge min overbevisning kan sidestilles med designmøbler. De er måske nok dyrere end de gængse krukker, men til gengæld får man noget ekstraordinært smukt at se på, siger han.

Kontakt gerne Krukkeladen på telefon 42347771 eller skriv til os her for fremvisning af vores udstilling Krukkeladen, Assedrupvej 7, Assedrup, 8300 Odder.

Del gerne siden på sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email